Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Βυρσοδεψία : Ενα πολύ βρώμικο επάγγελμα ( VIDEO )

Η Βυρσοδεψία είναι η διαδικασία που ακολουθείται με τη βοήθεια τεχνικών και χημικών επεξεργασιών που κάνουν τελικά τα δέρματα να είναι τόσο αδιάβροχα, όσο και να μη σαπίζουν.Η βυρσοδεψία θα πρέπει να θεωρηθεί σαν ένα από τα πιο παλιά επαγγέλματα που εξάσκησε ο άνθρωπος. Τρόποι κατεργασίας των δερμάτων ήταν γνωστοί, όπως αναφέρουν διάφορες ιστορικές πηγές, ακόμη από το 2.500 π.Χ.

Σημερα η παραδοσιακη διαδικασια της Βυρσοδεψιας δεν εφαρμοζεται πια στα συγχρονα κρατη. Αντ'αυτου εφαρμοζονται μοντέρνοι τροποι που βασίζονται πάνω στις γνώσεις της χημείας. Ωστοσο η παραδοσιακη τεχνη της Βυρσοδεψιας εφαρμοζεται ακομα σε μερικα κρατη οπως η Κινα,το Πακισταν και η Ινδια.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΤΗΣ ΒΥΡΣΟΔΕΨΙΑΣ

Μετά την εκδορά του ζώου το δέρμα πρέπει να αλατιστεί και να στεγνώσει, για να μπορέσει να διατηρηθεί. Το αλάτισμα αποβλέπει ακριβώς στην απορρόφηση του νερού. Το αλάτι, με την ιδιότητα που έχει να απορροφά το νερό, μειώνει την υγρασία του δέρματος, πράγμα που εμποδίζει την ανάπτυξη των μικροοργανισμών που θα μπορούσαν να το καταστρέψουν. Παράλληλα γίνεται και το στέγνωμα του δέρματος στον ήλιο ή και σε κάποιο ζεστό μέρος, που όμως αερίζεται καλά.

ΠΡΙΝ ΑΡΧΙΣΕΙ

Πριν αρχίσει η πραγματική δέψη, τα δέρματα τοποθετούνται για ένα διάστημα μέσα σε νερό, για να μαλακώσουν. Μετά την εκδορά του ζώου και παρά την αποξήρανση του δέρματος, εξακολουθεί να παραμένει επάνω αρκετή ποσότητα λίπους.Συγχρόνως το δέρμα τεντώνεται πάνω σε ειδικά ξύλινα πλαίσια με την εσωτερική πλευρά πάντα προς τα κάτω. Στη θέση αυτή παραμένει μέχρι που να διαπιστωθεί ότι το λίπος έχει φύγει και έχει καθαρίσει. Μετά αρχίζει η πραγματική διαδικασία της δέψης. Η διαδικασία αυτή συνίσταται στις συνεχείς πλύσεις του δέρματος στην εσωτερική του πλευρά με διάλυμα που αποτελείται από στυπτηρία, αλάτι και σόδα.Επισης χρησιμοποιουνται και οι κουτσουλιες απο τα περιστερια για τις πλυσεις των δερματων.

Η ΒΡΩΜΑ ΚΑΙ Η ΜΟΛΥΝΣΗ

Η Διαδικασια της Βυρσοδεψιας ειναι αποκρουστικα δυσοσμη.Κατα την διαρκεια της διαδικασιας οι Ανθρωποι που δουλευουν στην Βυρσοδεψια ερχονται αντιμετωποι με φοβερη βρωμα και δυσωδια.Οταν τα δερματα τοποθετουνται στο νερο για να μαλακωσουν οι εργατες εισερχονται και αυτοι μεσα για να ολοκληρωσουν την διαδικασια.Το νερο στο οποιο εισερχονται ειναι γεματο βακτηρια,εντερα, αιμα και κοπρανα ζωων. Η Παραμικρη αμυχη στο σωμα τους μπορει να προκαλεσει εξαιρετικη μολυνση ακομα και τον θανατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: